Listeria i fødevarevirksomheder

Listeria er en farlig bakterie, der kan forårsage alvorlige sundhedsproblemer, især for sårbare grupper som gravide og ældre. Lær om symptomer, forebyggelse og risici ved listeria.

Hvad er Listeria?

Forebyggelse af Listeria

Fødevaresikkerhed og retningslinjer

Læs mere om desinfektion

Øget bevidsthed om Listeria

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvad er symptomerne på listeriose?
Symptomerne på listeriose inkluderer feber, muskelsmerter, opkastning og diarré. I nogle tilfælde kan infektionen sprede sig til centralnervesystemet og forårsage mere alvorlige komplikationer.

Kan Listeria dræbes ved madlavning af fødevarer?
Ja, korrekt madlavning af fødevarer kan dræbe Listeria-bakterierne. Det er vigtigt at tilberede fødevarer til den anbefalede temperatur for at sikre, at eventuelle bakterier bliver dræbt.

Er Listeria-kontaminering almindelig i alle fødevarer?
Nej, Listeria-kontaminering er mere almindelig i visse fødevarer, såsom upasteuriserede mejeriprodukter, råt eller dårligt kogt kød, fisk og skaldyr samt visse typer friske produkter. Det er vigtigt at være opmærksom på disse højrisiko-fødevarer.

Hvordan påvirker Listeria gravide kvinder?
Gravide kvinder har en øget risiko for alvorlige komplikationer som følge af Listeria-infektion. Det kan føre til tidlig fødsel, abort eller infektion af fosteret. Gravide bør tage ekstra forholdsregler for at undgå Listeria-kontaminering.

Er der vacciner tilgængelige mod Listeria?
Nej, der er i øjeblikket ingen tilgængelige vacciner mod Listeria. Forebyggelse af Listeria-infektion involverer primært at følge retningslinjer for fødevaresikkerhed og hygiejnepraksis.